25/02/2020 | by MÁDARA Organic Skincare

Listasimme 10 kyseenalaista, mutta ihonhoidossa yleisesti käytettyä ainesosaa ja selitimme, miksi niitä olisi mielestämme hyvä idea välttää. Tallenna pieni musta lista ja käytä sitä ostoksilla.

1. PARABEENIT

Parabeenit ovat kustannustehokkaita ja laajalti käytettyjä synteettisiä säilöntäaineita, joita löytyy suihkugeeleistä, vartalovoiteista, shampooista, hoitoaineista, kosteusvoiteista, deodoranteista ja meikkituotteista 1950-luvulta lähtien. Parabeenien tehtävänä on estää bakteerien kasvua koostumuksissa.

Tutkimukset osoittavat, että jotkut parabeenit voivat jäljitellä kehossa estrogeenia, naisten ensisijaista sukupuolihormonia ja sekoittaa endokriinijärjestelmää. On tieteellisesti todistettu, että parabeenit sitoutuvat estrogeenireseptoreihin, ja jopa näiden yhdisteiden alhaiset pitoisuudet ovat riittäviä aiheuttamaan biokemiallisen vasteen. Parabeenejä on löydetty rintakasvaimista ja rintamaidosta. Jatketaanko?

Tanskan hallitus kielsi vuonna 2011 parabeenien käytön lapsille tarkoitetuissa tuotteissa, koska lapset ovat erityisen herkkiä hormonien kaltaisille vaikutuksille. Tanskan aloitteen seurauksena Euroopan komissio muutti EU:n kosmetiikka-asetusta kieltämällä viiden parabeenin (isopropyyliparabeeni, isobutyyliparabeeni, fenyyliparabeeni, bentsyyliparabeeni ja pentyyliparabeeni) käytön kosmetiikassa. Parabeeniryhmä on kuitenkin edelleen sallittu ja sitä käytetään laajalti - katso alla oleva luettelo.

TAKAISIN YLÖS

RISKIT

terveysongelmat, ihoärsytys

ETSI NÄITÄ INCI-LUETTELOSTA

Methylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Ethylparaben, Alkyl parahydroxy benzoates

MÁDARAN KÄYTTÄMÄT VAIHTOEHDOT

luonnollisesti johdettu etyylialkoholi, natriumbentsoaatti, orgaaniset hapot (esimerkiksi bentsoehappo), ilmatiiviit pakkaukset, jotka auttavat estämään tuotteen saastumista mikro-organismeilta.

2. MINERAALIÖLJYT

Raakaöljyn krakkauksen (bensiinin tuotanto) sivutuotteena saatava mineraaliöljy on kustannustehokas perusöljy, jota käytetään yleisesti kosmetiikassa. Massamarkkinoiden vauvaöljy on pohjimmiltaan hajustettua mineraaliöljyä! Vaikka mineraaliöljyn imeytyminen ihon kautta on vähäistä, mineraaliöljyhiilivetyjen kertymisestä kehon rasvaan on olemassa merkittävää näyttöä. Mineraaliöljyhiilivetyjä on havaittu myös rintamaidosta. Tutkimukset osoittavat, että imettävien naisten tulisi välttää mineraaliöljyn levittämistä rinnoille, jotta vauva ei niele tai joudu kosketuksiin mineraaliöljyn kanssa.

Mineraaliöljytuotteet eivät ole helposti biohajoavia, ja lisäksi ne ovat myrkyllisiä ympäristölle, kasveille, kaloille ja eläimille.

TAKAISIN YLÖS

RISKIT

terveys, ympäristö

ETSI NÄITÄ INCI-LUETTELOSTA

Mineral Oil, Paraffinum Liquidum, Liquid Parafin, Petroleum Jelly, Vaseline, White Mineral Oil, Paraffinum Subliquidum, Paraffinum Album, Paraffinum Flavum, Petrolatum Base, Soft Paraffin

MÁDARAN KÄYTTÄMÄT VAIHTOEHDOT

luonnolliset kasviöljyt ja pehmentävät aineet

3. KEMIALLISET UV-FILTTERIT

Tavanomaisessa kosmetiikassa laajassa käytössä olevia kemiallisia suodattimia kutsutaan usein luonnollisiksi (orgaaniset, organic) - mutta älä anna itseäsi huijattavan! Niillä ei ole mitään tekemistä luonnollisten ainesosien kanssa. Ne ovat orgaanisesti syntetisoituja yhdisteitä, ja tästä johtuu myös niiden nimi.

Kemialliset aurinkovoiteet tunkeutuvat ihon läpi ja imevät auringonsäteet kuin sieni. Tutkimukset paljastavat näihin suodattimiin liittyvät terveysriskit - kertymisestä elimistöön mahdollisiin hormonaalisiin häiriöihin asti. Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä - kemialliset UV-suodattimet kertyvät ympäristöön. Ei ole yhtä kemiallista UV-suodatinta, joka takaisi laajan spektrin UVA / UVB-suojan, joten tavanomaiset aurinkosuojat ovat varsinaisia sekoitettuja kemikaalicocktaileja.

Maailmassa on paikkoja, joissa tietyt kemialliset UV-suodattimet kielletään pian, sillä veteen liuetessaan ne vaarantavat meren ekosysteemin ja rikastuvat ravintoketjussa päätyen lopulta meihin ihmisiin. Havaiji on kieltänyt oksibentsonia ja oktinoksaattia sisältävät aurinkovoiteet vuodesta 2021 lähtien - myrkyllisyytensä vuoksi nämä aineosat vahingoittavat koralliriuttoja.

Ainoa vaihtoehto näille ovat mineraaliaurinkosuojat (tunnetaan myös nimellä luonnolliset ja fysikaaliset) aurinkovoiteet, joissa käytetään vain aidosti luonnollisia UV-suodattimia, jotka heijastavat iholta peilin tavoin haitalliset UV-säteet pois. Etsi luonnollista, mineraalipohjaista aurinkovoidetta - etsi ainesosaluettelon yläosasta sinkkioksidia tai titaanidioksidia.

TAKAISIN YLÖS

RISKIT

terveys, ihoärsytys, ympäristö

ETSI NÄITÄ INCI-LUETTELOSTA

Oxybenzone (Benzophenone-3), Octinoxate (Ethylhexyl Methoxycinnamate), Octocrylene (Octocrilene), Avobenzone (Butyl Methoxydibenzoylmethane), Homosalate (Benzoic acid, 2-hydroxy-, 3,3,5-trimethylcyclohexyl ester), Octisalate (Ethylhexyl Salicylate)

MÁDARAN KÄYTTÄMÄT VAIHTOEHDOT

Luonnonkosmetiikkasertifioiduissa mineraaliaurinkovoiteissamme käytetään vain sinkkioksidia, joka varmistaa laajavaikutteisen UVA / UVB-suojan. Ne sopvat koko perheelle ja ovat turvallisia käyttää jopa Havaijilla.

4. TALKKI

Talkki, pehmein tunnettu mineraali, louhitaan kiviaineksista. Tätä valkoista jauhetta käytetään monissa erilaisissa kosmeettisissa valmisteissa – deodoranteissa, poskipunissa, luomiväreissä ja vauvatalkissa.

Luonnossa talkkia esiintyy lähellä asbestia (joka on hyvin tunnettu syöpää aiheuttava aine), joten jos kaivospaikkoja ei valita huolellisesti ja jos talkkia ei puhdisteta kunnolla, se voi olla saastunut tämän tappavan mineraalin ohuilla kuitukiteillä. Altistuminen asbestille aiheuttaa useita syöpätyyppejä ja muita tauteja. Tutkimukset yhdistävät saastuneiden talkkien käytön mesoteliooman, keuhko- ja munasarjasyövän syihin.

TAKAISIN YLÖS

RISKIT

terveys

ETSI NÄITÄ INCI-LUETTELOSTA

Talc

MÁDARAN KÄYTTÄMÄT VAIHTOEHDOT

riisijauhe tai luonnollinen piimineraalijauhe

5. SYNTEETTINEN GLITTERI

Kiiltävät muovihiukkaset häikäisevät Instagramissa hetken aikaa. Sen jälkeen ne muuttuvat mikromuovijätteiksi, jotka päätyvät maalle ja meriin. Suurin osa näistä hohtavista hiukkasista on alumiinilla päällystettyä muovia (yleensä PET).

Plastic Soup Foundation -säätiön mukaan glitterin käyttö on lisääntynyt valtavasti viime vuosina. On kauhistuttavaa huomata, että näitä hiukkasia ei voida kierrättää. Viemäriin pestyt, muoviset glitterit lisäävät maan mikromuovitaakkaa. Kalat, merieläimet ja linnut syövät näitä pieniä muovipalasia. Ei enää niin häikäisevää!

TAKAISIN YLÖS

RISKIT

ympäristö

ETSI NÄITÄ INCI-LUETTELOSTA

Polyethylene Terephthalate

MÁDARAN KÄYTTÄMÄT VAIHTOEHDOT

luonnollinen mica, joka on kestävä ja ympäristöystävällinen vaihtoehto synteettiselle kimalteelle. Mica-kiteet heijastavat valoa, ja niiden hiukkaskoosta, muodosta ja koostumuksesta riippuen ne voivat antaa ihollesi kaikkea luonnollisen hehkun ja sokaisevan säihkeen väliltä.

6. SILIKONIT

Silikonit (siloksaanit) ovat ryhmä synteettisiä raaka-aineita, joita käytetään kosmetiikassa tuotteen levittyvyyden parantamiseksi ja vaikutelmaksi silkkisestä tuntumasta. Silikoneja käytetään shampoon ja hoitoaineiden lisäaineina, koska ne kykenevät tuottamaan liukkaan pinnan. Siksi ne saavat aikaan virheellisen käsityksen hoitavuudesta – mutta usko pois, ne eivät saa aikaan mitään hyvää ihollesi tai hiuksillesi.

Monet kulutustavarat (kuten kannet) ja teollisuustuotteet (voiteluaineet, rakennuskemikaalit, lääketieteelliset implantit) valmistetaan silikonista. Silikonit ovat stabiileja ja inerttejä yhdisteitä, mikä tekee niistä erittäin toimivia, mutta myös erittäin pysyviä ympäristössä. Silikonien ympäristövaaroista tarvitaan lisää tutkimusta, mutta jo nykyiset tiedot osoittavat, että monilla silikonityypeillä on korkea ympäristömyrkyllisyys ja ne ovat erittäin biokertyviä.

TAKAISIN YLÖS

RISKIT

ympäristö, terveys

ETSI NÄITÄ INCI-LUETTELOSTA

Dimethicone, Amodimethicone, Cyclopentasiloxane, Disiloxane, Trisiloxane, Simethicone, Polydimethylsiloxane, Methicone

MÁDARAN KÄYTTÄMÄT VAIHTOEHDOT

luonnolliset öljyt ja emollientit. Ainutlaatuinen vaihtoehto silikonille löytyy MÁDARA-hiustenhoitotuotteista - luonnolliset, kantarellista peräisin olevat polysakkaridit toimivat kuin silikonit (tutustu GROW Shampoo, GROW Conditioner ja FEED Mask).

7. POLYETYLEENIGLYKOLI (PEG)

Polyeteeniglykolit (PEG) ovat laaja valikoima molekyylejä, jotka on tuotettu synteettisesti eteenioksidista ja joita käytetään yleisesti kosmetiikassa pinta-aktiivisina aineina, sakeutusaineina, puhdistusaineina, emulgointiaineina, hoitoaineina ja kosteuttavina aineina. PEG-yhdisteiden erinomainen ominaisuus on niiden liukoisuus veteen ja kyky liuottaa muita aineita, joten löydät ne usein tavanomaisista ihonpuhdistusaineista. Nämä kemikaalit voivat kuitenkin poistaa ihon luonnollisen kosteuden.

PEG-yhdisteiden kosmeettisen käytön tärkeimmät turvallisuusongelmat liittyvät niiden valmistusprosessiin ja valmistuksen aikana syntyviin sivutuotteisiin. Mahdollisia epäpuhtauksia ovat etyleenioksidi ja 1,4-dioksaani, joiden epäillään syöpää aiheuttaviksi aineiksi. Monet PEG-yhdisteet eivät ole helposti biohajoavia ja aiheuttavat ympäristöriskejä.

TAKAISIN YLÖS

RISKIT

terveys, ympäristö

ETSI NÄITÄ INCI-LUETTELOSTA

PEG-6, PEG-7, PEG-8, jne Polyethylene Glycol

MÁDARAN KÄYTTÄMÄT VAIHTOEHDOT

luonnolliset kasviperäiset emulgointiaineet, emollientit, kosteuttavat aineet

8. SYNTEETTISET VÄRIAINEET

Kosmeettisissa valmisteissa on tällä hetkellä sallittu 153 erilaista väriainetta, joista suurin osa ovat synteettisiä. Ne ovat ryhmä kemiallisesti tuotettuja värejä, joita kutsutaan atsoväriaineiksi, ja ylivoimaisesti suosituimpia niiden halvan hinnan vuoksi. Äskettäinen tutkimus osoittaa, että atsoväriaineilla voi olla mutageenisia, genotoksisia ja karsinogeenisia vaikutuksia. Myös muita synteettisten värien ryhmää, nimeltään ksanteeniväriaineet, käytetään usein niiden antaman kirkkaan punaisen värin takia. Toisinaan niiden kuitenkin ilmoitetaan vahingoittavan ihoa aiheuttaen epätasaisuutta

EU:n viranomaiset ovat aiemmin kieltäneet useiden atsoväriaineiden käytön, koska niiden myrkyllisyydestä on lisääntynyttä näyttöä.

TAKAISIN YLÖS

RISKIT

terveys, ympäristö

ETSI NÄITÄ INCI-LUETTELOSTA

Azo dyes:
CI 16035 (Red 40),
CI 12085 (Red 36),
CI 12490 (Red 5),
CI 14700 (Red 4) and others;

Xanthene dyes:
CI 45410 (Acid Red 92),
CI 45430 (Erythrosine, Acid Red 51) and others

MÁDARAN KÄYTTÄMÄT VAIHTOEHDOT

yksilöllisesti käsitellyt, puhtaat mineraalipigmentit ja / tai kasvipohjaiset pigmentit

9. KARMIINI

Vaikka karmiini on luonnollinen väri, eikä aiheuta merkittäviä riskejä ihmisten terveydelle tai ympäristölle, sisällytämme sen tähän luetteloon eettisten näkökulmien vuoksi. Karmiini on luonnollinen punainen väriaine, jota käytetään monissa kulutustavaroissa, mukaan lukien ruoka, kosmetiikka ja meikit sen eloisan punaisen sävyn vuoksi. Se on kuitenkin eläinperäinen ainesosa, joka on valmistettu trooppisista kokelliinikirvoista. Tarvitaan 100 000 hyönteistä tuottamaan 1 kg karmiinia. Se ei ole vegaaniystävällinen tai cruelty-free -ainesosa, vaikka se olisikin sallittu luonnonkosmetiikkasertifioiduissa kauneustuotteissa. On myös todisteita siitä, että karmiini saattaa aiheuttaa allergisia reaktioita.

Joten, jos sinulla on klassinen punainen huulipuna, se saa värinsä joko synteettisestä sävystä tai karmiinista. Tämän vuoksi et löydä kirkkaanpunaista huulipunaa tai huulikiiltoa MÁDARA Organic Makeup -sarjasta - kunnes löydämme tyydyttävän vaihtoehdon.

TAKAISIN YLÖS

RISKIT

epäeettinen tuotanto, eläinperäinen

ETSI NÄITÄ INCI-LUETTELOSTA:

CI 75470, E120, Cochineal, Carminic acid, Carmines, Carmine

MÁDARAN KÄYTTÄMÄT VAIHTOEHDOT

luonnolliset mineraali- tai kasvipohjaiset pigmentit.

10. KEINOTEKOISET TUOKSUT

Synteettisiä hajusteita käytetään kosmetiikasta kynttilöihin ja pyykinpesuaineisiin. Ei ole määritelty asetusta, joka edellyttäisi tuoksuaineosien luettelemista kosmeettisten valmisteiden etiketissä. Ne kaikki ovat epäselviä, lukuun ottamatta 26 yleisintä allergeenia. Tuotteessasi voi siis piilotella tuhansia kemikaaleja nimellä “parfum”.

Suurin osa nykyajan tuoksuteollisuudessa käytetyistä aineosista ovat synteettisiä, joten tuoksu on pohjimmiltaan laboratoriassa valmistettu, tuhansien kemikaalien coktaili. Jotkut tuoksukemikaalit, kuten synteettiset myskit, liittyvät lisääntymistoksisuuteen (joidenkin myskien käyttö on kielletty EU: ssa), kun taas toisten on ilmoitettu aiheuttavan päänsärkyä ja allergisia reaktioita.

Toinen vakava huolenaihe on, että tuoksumolekyylit voivat muodostaa sekundaarisia epäpuhtauksia, kuten formaldehydiä. Jotkut tuoksuvat aineosat voivat olla myrkyllisiä vapautuessaan ympäristöön.

TAKAISIN YLÖS

RISKIT

terveys, ympäristö

ETSI NÄITÄ INCI-LUETTELOSTA

synteettisiä ja luonnollisia tuoksuja ei voida erottaa pelkästään lukemalla ainesosaluettelo - tuoksukoostumus merkitään yksinkertaisesti nimellä Parfum, Aroma tai Fragrance. Jotta synteettiset tuoksut voidaan välttää kokonaan, sinun tulisi valita luonnonkosmetiikkasertifioituja tuotteita

MÁDARAN KÄYTTÄMÄT VAIHTOEHDOT

luonnolliset aromaattiset aineet, kuten kukka- ja hartsiuutteet, eteeriset öljyt. ECOCERT / Cosmos -sertifioidut -tuotteissa käytetään vain luonnollisia tuoksuja.

Ja luettelo jatkuu! Oletko huolissasi muista ainesosista, joista haluat lisätietoja tai keskustella kanssamme? Ehdota kommentteihin.

TALLENNA MUSTA LISTA

Tee viisaampia ja vastuullisempia valintoja - käytä tätä ihonhoito- ja meikkiainesosien mustaa luetteloa tehdessäsi ostoksia.