25/02/2020 | MÁDARA Organic Skincare

Mes išvardijome 10 įtartinų, bet dažnai naudojamų odos priežiūros ir kosmetikos priemonių sudedamųjų medžiagų ir paaiškinome, kodėl manome, kad jų geriau vengti. Išsaugok šį trumpą juodąjį sąrašą ir pasinaudok juo apsipirkdama.

1. PARABENAI

Parabenai yra nebrangūs ir plačiai naudojami sintetiniai konservantai. Jie naudojami dušo želėse, kūno losjonuose, šampūnuose, kondicionieriuose, veido drėkikliuose, dezodorantuose ir kosmetikos priemonėse dar nuo 1950-ųjų metų. Jų paskirtis – neleisti gaminiuose bakterijoms daugintis.

Remiantis tyrimais, kai kurie parabenai gali imituoti estrogeną – svarbų moterų lytinį hormoną ir taip neigiamai veikia endokrininę sistemą. Moksliškai įrodyta, kad parabenai prisiriša prie estrogeno receptorių ir net nedideli šių junginių kiekiai gali sukelti biocheminę reakciją. Parabenų rasta krūties augliuose ir piene – ar reikia tęsti toliau?

2011 m. Danijos vyriausybė uždraudė naudoti parabenus vaikams skirtuose gaminiuose, nes vaikai ypač jautrūs su hormonais susijusiems pokyčiams. Po Danijos iniciatyvos Europos Komisija pakeitė ES reglamentą dėl kosmetikos gaminių ir uždraudė kosmetikos gaminiuose naudoti penkis parabenus (izopropilparabeną, izobutilparabeną, fenilparabenas, benzilparabeną ir pentilparabeną). Tačiau dalį parabenų vis dar leidžiama naudoti ir jie plačiai naudojami grožio priežiūros pramonėje (sąrašą žr. toliau).

ATGAL Į VIRŠŲ

PAGRINDINĖS RIZIKOS

sveikata, odos sudirgimas

KAIP JIE SLEPIAMI GAMINIŲ ETIKETĖSE

metilparabenas (Methylparaben), propilparabenas (Propylparaben), butilparabenas (Butylparaben), etilparabenas (Ethylparaben), alkil-parahidroksibenzoatai (Alkyl parahydroxy benzoates)

MÁDARA ALTERNATYVA

natūraliu būdu gaunamas etilo alkoholis, natrio benzoatas, organinės rūgštys (pvz., benzenkarboksirūgštis), beorė pakuotė, neleidžianti mikroorganizmams patekti į gaminį.

2. MINERALINIAI ALIEJAI

Mineralinis aliejus yra šalutinis produktas gaunamas iš naftos (benzino gamybos), jis nebrangus ir dažnai naudojamas kosmetikos pramonėje. Pasaulyje gerai žinomas vaikiškas aliejus – tai kvapus mineralinis aliejus! Nors mineralinis aliejus sunkiai įsigeria į odą, įrodyta, kad mineralinio aliejaus angliavandeniliai kaupiasi kūno riebaluose. Mineralinio aliejaus angliavandenilių taip pat randama motinos piene. Tyrimais įrodyta, kad žindančios mamos turėtų vengti krūties raminamųjų tepalų su mineraliniais aliejais, kad jie nepatektų kūdikiui ir nepadarytų šalutinio poveikio.

Gaminiai, kuriuose yra mineralinių aliejų biologiškai nesuyra, yra žalingi aplinkai, augalams, žuvims ir laukiniams gyvūnams.

ATGAL Į VIRŠŲ

PAGRINDINĖS RIZIKOS

sveikata, aplinka

KAIP JIE SLEPIAMI GAMINIŲ ETIKETĖSE

mineralinis aliejus (Mineral Oil), parafininė alyva (Paraffinum Liquidum, Liquid Parafin), vazelinas (Vaseline, Petroleum Jelly), šviesioji mineralinė alyva (White Mineral Oil), parafiniė alyva (Paraffinum Subliquidum), minkšta šviesioji parafiniinė alyva (Paraffinum Album), geltonoji parafininė alyva (Paraffinum Flavum), petrolatumo bazė (Petrolatum Base), minkštoji parafininė alyva

MÁDARA ALTERNATYVA

natūralūs augaliniai aliejai ir emolientai

3. CHEMINIAI UV SPINDULIŲ FILTRAI

Plačiai naudojami šiuolaikinėse apsauginėse priemonėse nuo saulės. Šie filtrai dažnai vadinami sintetiniais ir organiniais, tačiau jie nieko bendro neturi su organinėmis medžiagomis. Jie yra organiškai susintetinti junginiai – iš to ir pavadinimas.

Cheminės priemonės nuo saulės įsigeria į odą ir sugeria saulės spindulius kaip kempinė. Remiantis tyrimais, su šiais filtrais yra susijusi tam tikra rizika sveikatai – nuo kaupimosi organizme iki odos sudirgimo ir galimų endokrininių problemų. Be to, cheminiai UV spindulių filtrai labai ilgai išlieka aplinkoje. Nėra nei vieno UV spindulių filtro, kuris užtikrintų plataus spektro UVA / UVB apsaugą, taigi, įsigijusi šiuolaikinę apsauginę priemonę nuo saulės, įprastai tu gauni tik šių cheminių medžiagų kokteilį.

Kai kuriose pasaulio šalyse tam tikri UV spindulių filtrai netrukus bus uždrausti – paplaukiojus, jie patenka į ekosistemą, kelia grėsmę jūrų augalijai ir gyvūnijai ir net patenka į maisto grandinę (nemalonu, ar ne). Nuo 2021 m. Havajuose bus uždraustos apsauginės priemonės nuo saulės, kuriose yra oksibenzono (Oxybenzone) ir oktinoksato (Octinoxate), nes jie yra kenksmingi ir kenkia koraliniams rifams.

Vienintelė alternatyva – mineralinės (taip pat žinomi kaip natūralios ir fizinės) apsauginės priemonės nuo saulės, kuriose naudojami tik natūralūs UV spindulių filtrai, kurie fiziniu būdu atspindi kenksmingus UV spindulius. Rinkis natūralią mineralinę apsauginę priemonę nuo saulės, jos sudėtyje ieškok cinko oksido (Zinc Oxide) arba titano dioksido (Titanium Dioxide).

ATGAL Į VIRŠŲ

PAGRINDINĖS RIZIKOS

sveikata, odos sudirgimas, aplinka

KAIP JIE SLEPIAMI GAMINIŲ ETIKETĖSE

oksibenzonas (Oxybenzone) (benzopenonas-3 (Benzophenone-3)), oktinoksatas (Octinoxate) (etilheksilo metoksicinamatas (Ethylhexyl Methoxycinnamate)), oktokrilenas (Octocrylene, Octocrilene), avobenzonas (Avobenzone) (butilo metoksidibenzoilmetanas (Butyl Methoxydibenzoylmethane)), homosalatas (Homosalate) (benzenkarboksirūgštis, (Benzoic acid, 2-hydroxy-, 3,3,5-trimethylcyclohexyl ester)), oktisalatas (Octisalate) (etilheksilo salicilatas (Ethylhexyl Salicylate))

MÁDARA ALTERNATYVA

mūsų sertifikuotose apsauginėse priemonėse nuo saulės naudojamas tik cinko oksidas, kuris užtikrina plataus spektro UVA / UVB apsaugą. Tinka visai šeimai, jį galima pasiimti net į Havajus.

4. TALKAS

Talkas – minkščiausias žinomas mineralas, įgyjamas iš uolienų iškasenų. Šie balti, nepermatomi milteliai naudojami daugelyje kosmetikos priemonių – nuo dezodorantų, skaistalų ir šešėlių iki vaikiškos pudros.

Gamtoje talkas randamas šalia asbesto (kuris yra gerai žinomas karcinogenas), todėl nekruopščiai išsirinkus kasybos vietas ir išvalius talką, jis gali būti užkrėstas smulkiais pluoštiniais šio mirtino mineralo kristalais. Įkvėpus asbesto, galima susirgti vėžiu ir kitomis ligomis. Tyrimais įrodyta, naudojant užkrėsto talko gaminius galima susirgti mezotelioma, plaučių ir kiaušidžių vėžiu.

Nuo 2020 m. sausio JAV pateikta tūkstančiai ieškinių kosmetikos kompanijoms, naudojančioms savo gaminiuose talką. „Johnson & Johnson“, gaminanti vaikišką pudrą, kurioje yra talko, daugiau nei 100 metų, jau pralaimėjo kai kuriuos ieškinius ir sumokėjo milijonus vėžio aukoms. 2019 m. spalį „Johnson & Johnson“ atšaukė apie 33 000 „Johnson“ vaikiškos pudros buteliukų, kai JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) rado populiarių gaminių pavyzdžiuose asbesto pėdsakų.1.

1FDA pranešimas spaudai, 2019 m. spalio 18 d. Vaikiškos pudros gamintojas savanoriškai atšaukė gaminius dėl asbesto. Nuoroda internete: http://bit.ly/3bONgGt

ATGAL Į VIRŠŲ

PAGRINDINĖS RIZIKOS

sveikata

KAIP JIE SLEPIAMI GAMINIŲ ETIKETĖSE

Talkas (Talc)

MÁDARA ALTERNATYVA

ryžių pudra arba natūrali silicio mineralinė pudra

5. SINTETINIAI BLIZGIAI

Švytinčios plastikinės dalelės, skirtos akinančioms Instagramo nuotraukoms. Paskui jos virsta smulkiomis plastiko atliekomis, dažnai patenka į aplinką ar vandenį ir taip padaro žalos vandens ir sausumos gyvūnams. Dauguma iš šių švytinčių dalelių yra plastikinės (įprastai PET), jos padengtos aliuminiu, kuris suteikia metalinio žvilgėjimo.

Remiantis Organizacijos „Plastiko sriuba“ („Plastic Soup Foundation“), pastaraisiais metais blizgių naudojimas smarkiai išaugo, ir labai gaila, kad nėra būdų kaip šias daleles perdirbti. Patekę į kanalizaciją, plastikiniai blizgiai tik padidina Žemės mikroplastiko naštą. Smulkios plastiko dalelėmis minta žuvys, vandens gyvūnai ir paukščiai. Tikrai ne puiku!

ATGAL Į VIRŠŲ

PAGRINDINĖS RIZIKOS

aplinka

KAIP JIE SLEPIAMI GAMINIŲ ETIKETĖSE

polietileno tereftalatas (Polyethylene Terephthalate)

MÁDARA ALTERNATYVA

gamtiniai žėručiai, kurie yra tvari, aplinkai nekenkianti alternatyva sintetiniams blizgiams. Smulkūs kristalai atspindi šviesą. Priklausomai nuo dalelių dydžio, formos ir sudėties, jos gali suteikti odai nuo švelnaus spindesio iki akinamo žvilgesio.

6. SILIKONAI

Silikonai (siloksanai) – sintetinių medžiagų grupė, plačiai naudojama kosmetikos pramonėje, kad priemones būtų lengviau tepti ir paskirstyti, oda ir plaukai trumpam atrodo švelnesni ir glotnesni. Silikonai naudojami šampūnuose ir kondicionieriuose, nes jie apgaubia plaukus slidžia plėvele. Todėl jie kartais vadinami apgaulingais – odos ar plaukų tekstūrai jie nedaro jokio teigiamo poveikio.

Daugelis vartojimo prekių (puodelių dangtelių) ir pramonės gaminių (tepalų, statybinių chemikalų, medicininių implantų) gaminami iš silikono. Silikonai – stabilūs inertiniai junginiai, todėl jie labai funkcionalūs ir labai ilgai išlieka aplinkoje. Silikonų žalai aplinkai nustatyti reikia atlikti daugiau tyrimų, tačiau, remiantis esamais duomenimis, daugelio tipų silikonai labai blogai biologiškai suyra ir yra labai kenksmingi aplinkai.

ATGAL Į VIRŠŲ

PAGRINDINĖS RIZIKOS

aplinka, sveikata

KAIP JIE SLEPIAMI GAMINIŲ ETIKETĖSE

dimetikonas (Dimethicone), amodimetikonas (Amodimethicone), ciklopentasiloksanas (Cyclopentasiloxane), disiloksanas (Disiloxane), trisiloksanas (Trisiloxane), simetikonas (Simethicone), polidimetilsiloksanas (Polydimethylsiloxane), metikonas (Methicone)

MÁDARA ALTERNATYVA

natūralūs aliejai ir emolientai Puiki alternatyva silikonams MÁDARA plaukų priežiūros priemonėse – natūralūs iš voveraičių (grybų) gaunami polisacharidai, kurie ypač veiksmingai lygina plaukus (žr. GROW šampūnas, GROW kondicionierius ir FEED kaukė).

7. POLIETILENGLIKOLIS

Polietilenglikoliai (PEG) – daugybė molekulių sintetiniu būdu gaunamų iš etileno oksido. Jie plačiai naudojami kosmetikos pramonėje kaip paviršiaus aktyviosios medžiagos, tirštikliai, valikliai, emulsikliai, kondicionieriai ir drėkinamosios medžiagos. Puiki PEG savybė – jie gerai tirpsta vandenyje, soliubelizuoja kitas medžiagas, todėl jie dažnai naudojami tradiciniuose odos valikliuose. Šiaip ar taip, šios cheminės medžiagos gali pašalinti natūralią odos drėgmę.

Pagrindinį susirūpinimą dėl PEG naudojimo kosmetikos pramonėje kelia jų gamybos procesas ir jo šalutiniai produktai. Galimi teršalai yra etileno oksidas ir 1,4-dioksanas, kuris gali būti karcinogeninis žmogaus organizmui. Dauguma PEG blogai suyra gamtoje, todėl gali jai kenkti.

ATGAL Į VIRŠŲ

PAGRINDINĖS RIZIKOS

sveikata, aplinka

KAIP JIE SLEPIAMI GAMINIŲ ETIKETĖSE

PEG-6, PEG-7, PEG-8, … ir taip toliau! Polietileno glikolis (Polyethylene Glycol)

MÁDARA ALTERNATYVA

natūralūs augalinės kilmės emulsikliai, emolientai, drėkinamosios medžiagos

8. SINTETINIAI DAŽIKLIAI

Šiuo metu ES kosmetikos pramonėje leidžiama naudoti 153 skirtingus dažiklius, dauguma iš jų yra sintetiniai. Kol kas dėl savo pigumo populiariausia yra grupė cheminiu būdu gaminamų dažiklių, vadinamų azo dažais. Remiantis naujausiais tyrimais, azo dažai gali būti mutageniniai, genotoksiniai ir karcinogeniniai. Kita sintetinių dažiklių, vadinamų ksanteno dažais, grupė dažnai naudojama dėl ryškių spalvų. Tačiau kartais jie pažeidžia odą, suteikia jai šiurkštumo.

Kai kurių kosmetikos dažiklių didėjanti žala buvo įrodyta, todėl ES jie buvo uždrausti.

ATGAL Į VIRŠŲ

PAGRINDINĖS RIZIKOS

sveikata, aplinka

KAIP JIE SLEPIAMI GAMINIŲ ETIKETĖSE

Azo dažai:
CI 16035 (Red 40),
CI 12085 (Red 36),
CI 12490 (Red 5),
CI 14700 (Red 4) ir kiti,

ksanteno dažai:
CI 45410 (Acid Red 92),
CI 45430 (Erythrosine, Acid Red 51) ir kiti.

MÁDARA ALTERNATYVA

ypatinga apdoroti, visiškai mineraliniai pigmentai ir (arba) augaliniai pigmentai

9. KARMINAS

Nors jis ir natūralus ir nekelia didelės grėsmės žmogaus sveikatai ar aplinkai, mes įtraukėme jį į šį sąrašą etiniais sumetimais. Karminas – natūralus raudonas dažiklis dėl savo spalvos naudojamas daugelyje vartojimo prekių, įskaitant maisto produktus ir kosmetikos gaminius. Jis yra gyvulinės kilmės, gaminamas iš atogrąžų vabzdžių – košenilų. 1 kg karmino pagaminti nužudoma iki 100 000 šių vabzdžių. Akivaizdu, kad tai ne veganiška ir gyvūnams palanki medžiaga, nors ji ir leidžiama natūraliuose ir (arba) ekologiškuose grožio priežiūros gaminiuose. Taip pat yra įrodymų, kad karminas gali sukelti alerginę reakciją.

Taigi, jei tu turi klasikinius ryškiai raudonus lūpų dažus, jie dažyti sintetiniais dažais arba karminu. Todėl, kol mes nerasime alternatyvos, MÁDARA Organic Makeup asortimente niekada nerasi ryškiai raudonų dažų ar blizgių.

ATGAL Į VIRŠŲ

PAGRINDINĖS RIZIKOS

etiniai sumetimai, ne veganiška ir netausoja gyvūnų

KAIP JIE SLEPIAMI GAMINIŲ ETIKETĖSE

CI 75470, E120, , košenilis (Cochineal), karmino rūgštis (Carminic acid), karminai (Carmines), karminas (Carmine)

MÁDARA ALTERNATYVA

natūralūs mineraliniais arba augaliniai pigmentai

10. DIRBTINĖS KVAPIOSIOS MEDŽIAGOS

Sintetinės kvapiosios medžiagos suteikia vartojimo prekėms nuo kosmetikos iki žvakių ir skalbimo priemonių kvapo. Šiuo metu nereglamentuojama ant kosmetikos gaminio nurodyti visas kvapiąsias medžiagas, jos visos lieka neaiškios, išskyrus 26 dažniausiai pasitaikančius alergenus. Taigi, tūkstančiai cheminių medžiagų gali slėptis po žodžiu kvapioji medžiaga.

Dauguma šiuolaikinių kvapiųjų medžiagų sudedamųjų medžiagų yra sintetinės, taigi iš esmės kvapas – tai šimtų žmogaus sukurtų cheminių medžiagų kokteilis. Kai kurios cheminės kvapiosios medžiagos, tokios kaip sintetinis muskusas, yra reprodukciškai toksiškos (kai kurie muskusai ES yra uždrausti), kai kurios sukelia galvos skausmus ir alerginę reakciją.

Kitas svarbus rūpestis – kvapiųjų medžiagų molekulės yra lakios ir išgaruoja ore, kur jos gali sukurti antrinius teršalus, įskaitant formaldehidą, kuris užteršia orą patalpose. Kai kurios kvapiosios medžiagos, patekusios į orą, gali būti kenksmingos.

ATGAL Į VIRŠŲ

PAGRINDINĖS RIZIKOS

sveikata, aplinka

KAIP JIE SLEPIAMI GAMINIŲ ETIKETĖSE

sintetinės ir natūralios kvapiosios medžiagos gaminio sudėtyje neišskiriamos – jos paprasčiausios apibūdinamos kaip kvapioji medžiaga. Siekiant visiškai išvengti sintetinių kvapiųjų medžiagų, reikia rinktis sertifikuotą natūralią arba ekologišką kosmetiką.

MÁDARA ALTERNATYVA

natūralios kvapiosios medžiagos, tokios kaip gėlių ir dervos ekstraktai, eteriniai aliejai. ECOCERT/Cosmos sertifikuotuose kosmetikos priemonėse naudojamos tik natūralios kvapiosios medžiagos.

Sąrašas tęsiasi! Susirūpinusi dėl kitų kosmetikos priemonių sudedamųjų medžiagų, apie kurias norėtum daugiau sužinoti arba pasidalyti su mumis? Rašyk komentarą.

IŠSAUGOK ŠĮ JUODĄJĮ SĄRAŠĄ

Rinkis protingiau ir atsakingiau – apsipirkdama pasinaudok šiuo odos priežiūros ir kosmetikos priemonių sudedamųjų medžiagų juoduoju sąrašu.