BY DĀVIS SUHAREVSKIS

Jos pigios, plačiai naudojamos ir gali būti mirtinos –
Jūsų kosmetikoje gali būti pavojingų sudedamųjų medžiagų.

Nuo tada, kai žmonės pradėjo naudotis grožio priemonėmis, nevengiama ir nuodų. Viktorijos epochoje damos naudodavo Atropa belladonna (Vaistinę šunvyšnę), nuo kurios išsiplėsdavo vyzdžiai ir jas apakindavo. Balti veido dažai, kurių sudėtyje buvo švino, naudoti specifiniam geišos odos atspalviui gauti iki 20 a. pradžios, kai paplito ryžių pudra. Tačiau tuo pat metu atsirado nauja mada – švytinčios kosmetikos priemonės. Kokia jų paslaptis? Radioaktyviojo radžio ir fosforo mišinys, suteikiantis tą spindesį. Daugelis tokių kosmetikos priemonių tapo populiarios tik todėl, kad nebuvo informacijos. Šiandien mes turime žinių, ir nebetepame savo veidų tuo, kas kenkia. Ar tikrai?

Panerkime į tuos drumstus vandenis – sužinokime apie kenksmingas sudedamąsias dalis
.

Talkas – balti matiniai milteliai, naudojami akių šešėliams, makiažo pagrindui, lūpų dažams, kitiems kosmetikos produktams. Pats talkas nėra pavojingas. Tačiau talkas dažnai turi asbesto priemaišų. O kadangi jas pašalinti sudėtinga ir brangiai kainuoja, talke esantis asbestas galiausiai patenka ir į gaminį. Asbestas yra pluoštinis mineralas, pasižymintis adatėles primenančia kristaline struktūra, joms patekus su įkvėptu oru, šios adatėlės bado kvėpavimo organus, gali sukelti plaučių uždegimą, asbestozę, kuri vėliau gali pereiti į plaučių vėžį, mezoteliomą ir plaučių ligą, sukeliančią širdies nepakankamumą.

Mes visi žinome, kas yra silikonas, esme matę ir kontaktavę su šia medžiaga. Silikonas plačiai naudojamas kosmetikoje dėl jo sklidumo ir minkštos tekstūros. Daugumos silikonų molekulės yra pernelyg didelės, kad praeitų odos barjerą, bet tos, kurios nepriskiriamos šiai kategorijai, yra skvarbios, besikaupiančios ir toksiškos. Absorbavęsi silikonai sukelia lėtinį uždegimą, kuris neigiamai veikia antinksčius ir kepenis, ir skaidosi į mažesnes molekules, įskaitant silicio dioksido. Silicis yra kancerogeninis teršalas, kuris kenkia imuninei sistemai ir sukelia silikozę. Žodžiu, geriau be silikono!

Mineralinis aliejus – atrodo, nieko nebereikėtų sakyti: kaip galima tepti veidą kremu, kurio sudedamoji medžiaga gaminama iš naftos, jeigu yra natūralių aliejų su naudingomis riebiosiomis rūgštimis, kurios maitina odą ir stiprina lipidų barjerą. Tačiau mineralinis aliejus pigesnis, ir Pecunia non olet. Mineralinis aliejus (nesvarbu, iš ko gautas) absorbuojamas per odą ir užteršia mūsų kūnus, t. y. galiausiai patenka į mūsų riebalų ląsteles ir net motinos pieną. Jis tinka tik automobilių varikliams.

Kol produktų iš naftos gamyba tęsiasi, pakalbėkime dar apie vieną jų grupę: Polietilenglikolis (PEG) yra vadovėlinis atvejis, kalbant apie kenksmingas medžiagas. Jose yra toksinių ir kancerogeninių teršalų, įtariama, kad jos yra genotoksiškos, o pavojingiausia tai, kad šios medžiagos lengvai įsiskverbia į odą ir perneša kitas sudedamąsias medžiagas, tiek gerąsias, tiek blogąsias. PEG – nenaudotinas!

Sąrašo gale – FRP. Tai formaldehidą išskiriantys konservantai Iš esmės, formaldehidas puiki cheminė medžiaga Jis naudojamas daugelyje sričių, bet visais atvejais kenkia tam, kas gyva. Gyvybei. Naudojamas kaip biocidas, dezinfekavimui ir balzamavimui. Žmogaus organizmą jis dirgina ir yra kancerogeniškas. Jis įeina į medžiagas, kosmetikoje naudojamas kaip pigūs konservantai. Kosmetikai ant šilto veido skylant, išsiskiria formaldehido molekulės.

Šiame sąraše – tik mažytė dalis galinčių pakenkti medžiagų. Žinoti apie jas visas ir jų išvengti atrodytų Don Kichoto užduotis, tikrai ne paprastesnis dalykas. Bet mes ne vienos šioje kovoje, tokios organizacijos kaip ECOCERT, COSMOS ir kt. akylai stebi rinką, teikia informaciją vartotojams ir gamintojams, kurie jos stokoja. Bet kuriuo atveju, reikia būti dvigubai budrioms, kai susiduriame su neaiškia medžiaga!