Lanolin

Lanolīns (latīņu valodā — 'lana' (vilna) un 'oleum' (eļļa)), ko dēvē arī par vilnas vasku, vilnas taukiem, ir dzeltenīgs vasks, kuru iegūst no dzīvnieku, parasti mājas aitu, vilnas. Lanolīns ir vilnas ražošanas blakusprodukts, jo satur apmēram 5–25% no svaigi cirptas vilnas svara. Lanolīnu ekstrahē, mazgājot vilnu karstā ūdenī ar īpašu mazgāšanas līdzekli, kas noņem piejaukumus, un tad apstrādājot to centrifūgā. ECOCERT apstiprināts lanolīns tiek iegūts tikai kontrolētās saimniecībās, kas rūpējas par dzīvnieku labklājību un lanolīna attīrīšanas procesā izmanto tikai sertificētus mazgāšanas līdzekļus. Lanolīnam piemīt mīkstinošas, hipoalerģiskas un bakteriostatiskas īpašības. Medicīnā un kosmetoloģijā lanolīnu izmanto, lai nomierinātu ādu, ārstētu sasprēgājušas lūpas, autiņu izraisītu kairinājumu, sausu, niezošu ādu. To izmanto sievietes bērnu zīdīšanas periodā, lai dziedētu sāpošus un sasprēgājušus krūšu galus. MADARA izmanto lanolīnu lūpu balzamos, lai mīkstinātu un aizsargātu jutīgo.

Found In