Paula Tisenkopfa | 17 september 2021

Paula Tisenkopfa, MADARA Cosmetics

Foto's Maris Locmelis

Beste MÁDARA-vriend(in)!

Mijn naam is Paula.

Wanneer mensen me vragen wie ik ben, weet ik dat vaak niet goed. Er zijn zoveel rollen, zoveel verwachtingen van het publiek, zoveel verwachtingen van mezelf. Om iemand te zijn. Zo veel identiteiten geleerd en geleend.

Daarom heb ik besloten mezelf aan jou voor te stellen als een mens.

Ja, ik ben een mens. Een mens bij wie anderhalf jaar geleden, op de leeftijd van 31 jaar, de diagnose borstkanker is gesteld. Zo is het begonnen. Mijn reis terug naar mezelf om mezelf voor het eerst echt te leren kennen. Om mezelf en mijn stem eindelijk te horen.

Toen kreeg ik de ingeving dat ik iets met mijn haar wilde doen. De chemotherapie was onvermijdelijk en ik zou het haar toch verliezen. Dus waarom er niet een klein avontuur van maken? Een paar dagen later nam ik samen met de fantastische Aija Ūdentiņa afscheid van mijn lange haren. Ik doorleefde de kapsels van mijn kindertijd, haalde herinneringen op en kwam geleidelijk uit bij de onvermijdelijke realiteit die op me wachtte.

Self-Noises / Aflevering 1

 

Het is tijd om afscheid te nemen

 

Onze eerste kennismaking, gesprekken over uiterlijk. Aija onthult haar observaties over de wens van mensen om belangrijke levensveranderingen te benadrukken met het veranderen van hun kapsel. Kapsel – boblijn. Een boblijn is het grootste deel van mijn kindertijd mijn basiskapsel geweest. Deze keuze was een symbolische terugkeer naar mijn kindertijd, een nieuw startpunt.

Opgenomen op 27 april 2020.

Het kwam niet eens in me op dat dit alles uiteindelijk een belangrijk deel van mijn therapie zou worden, een deel van de manier waarop ik deze harde, pijnlijke en werkelijk beangstigende ervaring overleefde. Deze fase in mijn leven, waarin ik niets meer onder controle heb, waarin ik alleen nog hoop heb, terwijl ik de instructies van de dokter opvolg.

Maar ik zou Paula niet zijn, als ik niet voor problemen zou zorgen. Vanaf de initiële impuls om mijn haar af te knippen, voordat het vanzelf zou uitvallen, was dit alles in de handen van getalenteerde en creatieve mensen en is het uitgemond in het sociale-kunstproject Self-Noises, waarvan de gelijknamige tentoonstelling in Letland het centrale evenement is. Maar het is geen verhaal over mij. Het verhaal gaat over ieder van ons. Over jou. Op zoek naar jouw stem. De stem die mogelijk verloren is gegaan in de geluiden van de wereld. Wie ben jij echt? Alles en iedereen buiten beschouwing gelaten?

Als je de kans hebt, nodig ik je uit om de tentoonstelling Self-Noises te bezoeken in Riga (24.09.2021-24.10.2021). En ik nodig je uit het project te volgen op Instagram en Facebook om meer te weten te komen over mijn verhaal en andere afleveringen van de podcast.

Waarom deel ik dit überhaupt? Omdat ik me herinner hoeveel kracht ik heb gehaald uit de verhalen van andere mensen die ik opzocht, toen ik me alleen voelde in mijn angst voor de ziekte. Ik ben ervan overtuigd dat de ervaring van kanker openlijk en publiek kan en moet worden besproken. En ik wil dat ieder van ons een beetje dichter bij zichzelf komt en een authentieker zelf en dit leven ervaart! En misschien zelfs verliefd wordt. Verliefd wordt op het leven!

Neem geen voorbeeld aan mij – je hoeft niet eerst ziek te worden voordat je jezelf begint te horen.
Wees gezond!
Wees jezelf!

Liefs,