25/02/2020 | MÁDARA Organic Skincare

Przedstawiamy 10 podejrzanych, ale często używanych składników do pielęgnacji skóry i makijażu, wyjaśniając, dlaczego naszym zdaniem warto ich unikać. Stwórz swoją małą czarną listę i używaj jej podczas zakupów.

1. PARABENY

Parabeny to tanie i szeroko stosowane syntetyczne środki konserwujące – obecne w żelach pod prysznic, balsamach do ciała, szamponach, odżywkach, produktach nawilżających do twarzy, dezodorantach i produktach do makijażu od lat 50. XX wieku. Ich zadaniem jest zapobieganie rozwojowi bakterii w preparatach.

Badania pokazują, że niektóre parabeny mogą naśladować estrogen, główny żeński hormon płciowy, w organizmie, zaburzając układ hormonalny. Udowodniono naukowo, że parabeny wiążą się z receptorami estrogenowymi i nawet niskie stężenia tych związków są wystarczające, aby wywołać reakcję biochemiczną. Parabeny znaleziono w guzach piersi i mleku matki – czy mamy mówić dalej?

W 2011 r. duński rząd zakazał stosowania parabenów w produktach przeznaczonych dla dzieci, ponieważ dzieci są szczególnie wrażliwe na ich działanie, które jest podobne do działania hormonów. W wyniku inicjatywy Danii Komisja Europejska zmieniła Rozporządzenie kosmetyczne UE, zakazujące stosowania pięciu parabenów (izopropyloparaben, izobutyloparaben, fenyloparaben, benzyloparaben i pentyloparaben) w kosmetykach. Jednak istnieje grupa parabenów, która jest nadal dozwolona i szeroko stosowana w produktach pielęgnacyjnych - patrz lista poniżej.

NA POCZĄTEK

KLUCZOWE ZAGROŻENIA

zdrowie, podrażnienie skóry

JAK SĄ CHOWANE NA ETYKIETACH PRODUKTÓW

Methylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Ethylparaben, Alkyl parahydroxy benzoates

ALTERNATYWA MÁDARA

alkohol etylowy pochodzenia naturalnego, benzoesan sodu, kwasy organiczne (na przykład kwas benzoesowy), niezawierające powietrza opakowanie, które pomaga zapobiegać zanieczyszczeniu produktu mikroorganizmami.

2. OLEJE MINERALNE

Olej mineralny, który jest produktem ubocznym krakingu ropy naftowej (produkcja benzyny), jest opłacalnym olejem bazowym, powszechnie stosowanym w kosmetyce. Olejek dla dzieci dostępny na rynku masowym to w zasadzie perfumowany olej mineralny! Chociaż wchłanianie przez skórę oleju mineralnego jest niskie, istnieją poważne dowody na akumulację węglowodorów oleju mineralnego w tkance tłuszczowej. Węglowodory oleju mineralnego są również wykrywane w mleku matki. Badania sugerują, że kobiety karmiące powinny unikać maści na brodawki zawierających oleje mineralne, aby zapobiec ich spożyciu przez dzieci i ewentualnym skutkom ubocznym.

Produkty z oleju mineralnego łatwo nie ulegają biodegradacji, są toksyczne dla środowiska, roślin, ryb i dzikiej przyrody.

NA POCZĄTEK

KLUCZOWE ZAGROŻENIA

zdrowie, środowisko

JAK SĄ CHOWANE NA ETYKIETACH PRODUKTÓW

Mineral Oil, Paraffinum Liquidum, Liquid Parafin, Petroleum Jelly, Vaseline, White Mineral Oil, Paraffinum Subliquidum, Paraffinum Album, Paraffinum Flavum, Petrolatum Base, Soft Paraffin

ALTERNATYWA MÁDARA

naturalne oleje roślinne i emolienty

3. CHEMICZNE FILTRY UV

Chemiczne filtry UV, powszechnie stosowane w tradycyjnych filtrach przeciwsłonecznych, są często nazywane syntetycznymi i organicznymi - ale niech cię to nie zwiedzie, bowiem nie mają one nic wspólnego ze składnikami organicznymi. Są to związki syntezowane organicznie, stąd ich nazwa.

Chemiczne filtry przeciwsłoneczne wnikają w skórę i pochłaniają promienie słoneczne jak gąbka. Badania wykryły pewne ryzyko dla zdrowia związane ze stosowaniem tych filtrów - od gromadzenia się w ciele do podrażnień i potencjalnych zaburzeń endokrynologicznych. Wreszcie, chemiczne filtry UV są bardzo trwałe w środowisku. Nie ma chemicznego filtra UV, który zapewniłby szerokie spektrum ochrony przed promieniowaniem UVA/UVB, więc to, co zwykle dostajesz, wybierając konwencjonalny filtr przeciwsłoneczny, to swoisty koktajl tych chemikaliów.

W niektórych miejscach na świecie niektóre chemiczne filtry UV zostaną wkrótce zakazane, ponieważ po kąpieli pozostają one w ekosystemie, zagrażając środowisku wodnemu, a nawet przedostając się do łańcucha pokarmowego (to chore, wiemy o tym). Od 2021 roku Hawaje wprowadzą zakaz stosowania filtrów przeciwsłonecznych zawierających oksybenzon (Oxybenzone) i/lub oktinoksat (Octinoxate), ponieważ ze względu na toksyczność składniki te nieodwracalnie niszczą rafy koralowe.

Jedyną alternatywą są mineralne (znane również jako naturalne i fizyczne) filtry przeciwsłoneczne, które wykorzystują tylko naturalne filtry UV, które fizycznie odbijają szkodliwe promienie UV. Wybierz naturalne filtry przeciwsłoneczne na bazie minerałów - poszukaj tlenku cynku (Zinc Oxide) lub dwutlenku tytanu (Titanium Dioxide) na szczycie listy składników.

NA POCZĄTEK

KLUCZOWE ZAGROŻENIA

zdrowie, podrażnienie skóry, środowisko

JAK SĄ CHOWANE NA ETYKIETACH PRODUKTÓW

Oxybenzone (Benzophenone-3), Octinoxate (Ethylhexyl Methoxycinnamate), Octocrylene (Octocrilene), Avobenzone (Butyl Methoxydibenzoylmethane), Homosalate (Benzoic acid, 2-hydroxy-, 3,3,5-trimethylcyclohexyl ester), Octisalate (Ethylhexyl Salicylate)

ALTERNATYWA MÁDARA

nasze certyfikowane mineralne filtry przeciwsłoneczne wykorzystują wyłącznie tlenek cynku (Zinc Oxide), który zapewnia szerokie spektrum ochrony przed promieniowaniem UVA/UVB. Odpowiedni dla całej rodziny i gotowy do wyjazdu z tobą na Hawaje.

4. TALK

Talk, najdelikatniejszy znany minerał, wydobywany jest ze złóż skalnych. Ten biały, nieprzezroczysty proszek jest stosowany w szerokiej gamie produktów kosmetycznych - od dezodorantów, różów i cieni do powiek po pudry dla niemowląt.

W naturze talk znajduje się w pobliżu azbestu (który jest dobrze znanym czynnikiem rakotwórczym), więc jeśli miejsca wydobycia nie zostały starannie wybrane i jeśli talk nie został odpowiednio oczyszczony, może zostać zanieczyszczony cienkimi włóknistymi kryształami tego śmiertelnego minerału. Narażenie na działanie azbestu powoduje kilka rodzajów raka i innych chorób. Badania wiążą stosowanie zanieczyszczonych produktów z talkiem z przyczynami powstawania międzybłoniaka, raka płuc i jajników.

Od stycznia 2020 r. toczą się tysiące procesów przeciwko firmom kosmetycznym, które używają talku w swoich produktach w USA. Firma Johnson & Johnson, która od ponad 100 lat produkuje puder dla niemowląt na bazie talku, przegrała wiele z nich i wypłaciła miliony odszkodowań ofiarom raka. W październiku 2019 r. firma Johnson & Johnson wycofała z rynku około 33 000 butelek pudru dla niemowląt Johnson's po tym, jak amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) znalazła ślady azbestu w próbce tego popularnego produktu1.

1Komunikat prasowy FDA, 18 października 2019 r. Baby powder manufacturer voluntarily recalls products for asbestos. Artykuł dostępny na stronie http://bit.ly/3bONgGt

NA POCZĄTEK

KLUCZOWE ZAGROŻENIA

zdrowie

JAK SĄ CHOWANE NA ETYKIETACH PRODUKTÓW

Talk (Talc)

ALTERNATYWA MÁDARA

proszek ryżowy lub naturalny proszek mineralny z krzemionki.

5. BROKAT SYNTETYCZNY

Błyszczące plastikowe cząsteczki, stworzono po to, by rozbłysnąć na czas tworzenia historii na Instagramie. Następnie zamieniają się w odpady z mikroplastiku, często trafiając do środowiska naturalnego lub oceanu, wprowadzając w błąd zarówno organizmy wodne, jak i lądowe. Większość migoczących cząstek jest wykonana z tworzywa sztucznego (zwykle PET) i pokryta aluminium, aby nadać im metaliczny połysk.

Według fundacji Plastic Soup Foundationużycie brokatu ogromnie wzrosło w ciągu ostatnich lat i z ciężkim sercem należy uzmysłowić sobie, że nie ma sposobu na recykling tych cząstek. Plastikowy brokat, który trafił do kanalizacji, zwiększa zanieczyszczenie mikroplastikiem na Ziemi. Małe plastikowe cząsteczki są spożywane przez ryby, zwierzęta morskie i ptaki. To już nie brzmi tak wspaniale, prawda?

NA POCZĄTEK

KLUCZOWE ZAGROŻENIA

środowisko

JAK SĄ CHOWANE NA ETYKIETACH PRODUKTÓW

Polyethylene Terephthalate

ALTERNATYWA MÁDARA

naturalna mika, która jest zrównoważoną, ekologiczną alternatywą dla syntetycznego brokatu. Kryształy miki odbijają światło, a w zależności od wielkości cząstek, kształtu i składu mogą nadawać skórze dowolny efekt od delikatnego połysku po oślepiający blask.

6. SILIKONY

Silikony (siloksany) to grupa materiałów syntetycznych, szeroko stosowana w kosmetykach, aby nadać produktom kosmetycznym łatwą do rozprowadzania konsystencję, a twoim włosom i skórze - chwilowe jedwabiste odczucie. Silikony stosuje się jako dodatki do szamponów i odżywek ze względu na ich zdolność do wytwarzania śliskiej warstwy. Dlatego czasami nazywamy je zwodniczymi- nie mają nic wspólnego z faktyczną poprawą tekstury skóry lub włosów.

Wiele dóbr konsumpcyjnych (pokrywki na kubki) i produktów przemysłowych (smary, chemia budowlana, implanty medyczne) jest wytwarzanych z silikonu. Silikony są stabilnymi i obojętnymi związkami, co czyni je wysoce funkcjonalnymi, ale przez to wyjątkowo trwałymi w środowisku. Potrzebne są dalsze badania nad zagrożeniami środowiskowymi wynikającymi z użycia silikonów, ale istniejące dane wskazują, że wiele rodzajów silikonów ma wysoką toksyczność środowiskową i jest bardzo bioakumulatywnych.

NA POCZĄTEK

KLUCZOWE ZAGROŻENIA

środowisko, zdrowie

JAK SĄ CHOWANE NA ETYKIETACH PRODUKTÓW

Dimethicone, Amodimethicone, Cyclopentasiloxane, Disiloxane, Trisiloxane, Simethicone, Polydimethylsiloxane, Methicone

ALTERNATYWA MÁDARA

naturalne oleje i emolienty Wyjątkową alternatywą silikonu w pielęgnacji włosów MÁDARA są naturalne polisacharydy pochodzące z grzybów pieprznika jadalnego, które zapewniają ultra-wygładzające korzyści (patrz Szampon GROW, Odżywka GROW i Maska FEED).

7. GLIKOL POLIETYLENOWY (PEG)

Glikole polietylenowe (PEG) to szeroki zakres cząsteczek wytwarzanych syntetycznie z tlenku etylenu i powszechnie stosowanych w kosmetykach jako środki powierzchniowo czynne, zagęszczacze, środki czyszczące, emulgatory, odżywki i środki utrzymujące wilgoć. Niezwykłą właściwością PEG jest ich rozpuszczalność w wodzie i zdolność do rozpuszczania innych substancji, dlatego często można je znaleźć w konwencjonalnych środkach czyszczących skórę. Te substancje chemiczne mogą jednak pozbawić skórę naturalnej wilgoci.

Główne obawy dotyczące bezpieczeństwa stosowania PEG w kosmetyce są związane z ich procesem produkcyjnym i produktami ubocznymi wytwarzanymi podczas jego produkcji. Możliwe zanieczyszczenia to tlenek etylenu i 1,4-dioksan, czynnik podejrzewany o działanie rakotwórcze dla człowieka. Wiele PEG nie jest łatwo biodegradowalnych i stanowi zagrożenie dla środowiska.

NA POCZĄTEK

KLUCZOWE ZAGROŻENIA

zdrowie, środowisko

JAK SĄ CHOWANE NA ETYKIETACH PRODUKTÓW

PEG-6, PEG-7, PEG-8, … i tak dalej! Polyethylene Glycol

ALTERNATYWA MÁDARA

naturalne emulgatory pochodzenia roślinnego, emolienty, środki utrzymujące wilgoć.

8. BARWNIKI SYNTETYCZNE

Obecnie w UE dopuszcza się 153 różnych barwników w produktach kosmetycznych, a większość z nich jest syntetyczna. Grupa chemicznie produkowanych barwników, zwanych barwnikami azowymi, to zdecydowanie najpopularniejsze barwniki ze względu na ich niską cenę. Ostatnie badania pokazują, że barwniki azowe mogą mieć działanie mutagenne, genotoksyczne i rakotwórcze. Inna grupa barwników syntetycznych, zwana barwnikami ksantenowymi, jest również często stosowana ze względu na jasny czerwony kolor, który wytwarzają. Jednak czasami zgłaszane są one jako substancje powodujące uszkodzenie skóry i jej szorstkość.

Władze UE wcześniej zakazały stosowania wielu barwników kosmetycznych ze względu na dowody ich toksyczności.

NA POCZĄTEK

KLUCZOWE ZAGROŻENIA

zdrowie, środowisko

JAK SĄ CHOWANE NA ETYKIETACH PRODUKTÓW

Barwniki azowe:
CI 16035 (Red 40),
CI 12085 (Red 36),
CI 12490 (Red 5),
CI 14700 (Red 4) i inne;

barwniki ksantenowe:
CI 45410 (Acid Red 92),
CI 45430 (Erythrosine, Acid Red 51) i inne

ALTERNATYWA MÁDARA

przetwarzany w wyjątkowy sposób, czyste pigmenty mineralne i/lub pigmenty roślinne

9. KARMIN

Chociaż jest on naturalny i nie stwarza znaczącego ryzyka dla zdrowia ludzkiego lub środowiska, umieszczamy go na tej liście ze względów etycznych. Karmin to naturalny czerwony barwnik stosowany w wielu artykułach konsumpcyjnych, w tym w żywności, kosmetykach i makijażu ze względu na jego żywy czerwony odcień. Jest to jednak składnik pochodzenia zwierzęcego, wytwarzany z tropikalnych owadów - czerwców kaktusowych. Aż 100 000 chrząszczy zostaje zabitych do wyprodukowania 1 kg karminu. Oczywiście nie jest to składnik wegański, nawet jeśli jest on dozwolony w produktach kosmetycznych z certyfikatem Natural i/lub Organic. Istnieją również dowody na to, że karmin może wywoływać reakcje alergiczne.

Tak więc, jeśli masz klasyczną czerwoną szminkę, to właśnie barwnik syntetyczny, albo karminowy nadaje jej krwistoczerwony kolor. Jest to odpowiedź na pytanie, dlaczego w gamie MÁDARA Organic Makeup nie znajdziesz wyrazistej czerwonej szminki lub błyszczyka - dopóki nie znajdziemy odpowiedniej alternatywy.

NA POCZĄTEK

KLUCZOWE ZAGROŻENIA

kwestie etyczne, składnik nie wegański

JAK SĄ CHOWANE NA ETYKIETACH PRODUKTÓW

CI 75470, E120, Cochineal, Carminic acid, Carmines, Carmine

ALTERNATYWA MÁDARA

naturalne mineralne lub roślinne pigmenty.

10. SZTUCZNE ZAPACHY

Syntetyczne zapachy służą do aromatyzowania produktów konsumpcyjnych, od kosmetyków po świece i detergenty do prania. Nie ma przepisów, które wymagają umieszczenia aromatycznych składników na etykiecie produktu kosmetycznego; wszystkie pozostają niejasne, z wyjątkiem 26 najczęstszych alergenów. Tak więc tysiące chemikaliów może ukrywać się ukryć się pod nazwą fragrance, parfum lub perfume.

Większość składników stosowanych we współczesnym przemyśle perfumeryjnym jest syntetycznych, więc zapach to w zasadzie koktajl setek chemicznych substancji chemicznych. Niektóre aromatyczne substancje chemiczne, takie jak syntetyczne piżmo, są powiązane ze szkodliwym wpływem na rozrodczość (niektóre piżma zostały zakazane w UE), inne zaś powodują bóle głowy i reakcje alergiczne.

Kolejny poważny problem – cząsteczki zapachowe są lotne i parują do powietrza, gdzie mogą tworzyć wtórne zanieczyszczenia, w tym formaldehyd, który prowadzi do powstawania toksycznego powietrza w pomieszczeniu. Niektóre pachnące składniki mogą być toksyczne po uwolnieniu do środowiska.

NA POCZĄTEK

KLUCZOWE ZAGROŻENIA

zdrowie, środowisko

JAK SĄ CHOWANE NA ETYKIETACH PRODUKTÓW

syntetycznych i naturalnych zapachów nie da się rozróżnić po przeczytaniu listy składników - kompozycja aromatyczna zostanie po prostu oznaczona jako Parfum, Aroma lub Fragrance. Aby całkowicie uniknąć syntetycznych zapachów, powinieneś wybrać produkty kosmetyczne z certyfikatem Natural lub Organic.

ALTERNATYWA MÁDARA

naturalne substancje aromatyczne, takie jak ekstrakty kwiatowe i żywiczne, olejki eteryczne. Produkty kosmetyczne z certyfikatem ECOCERT/Cosmos używają wyłącznie naturalnych zapachów.

Lista ta może ciągnąć się w nieskończoność Martwisz się o inne składniki kosmetyków, o których chciałabyś dowiedzieć się więcej lub z nami porozmawiać? Napisz w komentarzu.

ZACHOWAJ TĘ CZARNĄ LISTĘ

Dokonuj mądrzejszych i bardziej odpowiedzialnych wyborów - używaj tej czarnej listy składników do pielęgnacji skóry i makijażu w trakcie zakupów.